cms

Příprava čaje

Jak správně připravit čaj?

 

1. Předehřejte si čajovou konvici na 82°C, nalitím vařící vody.

2. Po předehřátí čajové konvice, vodu vylijte. Vložte do ní čajový sáček, nebo sypaný čaj.

Dávkování:

Konvice na 6 šálků (1,5l) - 1 lžička (5g) sypaného čaje na jeden šálek

Pro konvici na 12 šálků (3l) předejte další lžičku čaje.

3. Nalijte vodu s příslušnou teplotou (podle typu čaje) na čaj, nebo čajový sáček. Takto vznikne dokonalá extrakce chuti.

4. Pro černý čaj, musí být teplota vody 99 ° C, těsně pod bodem varu. Nechte čaj louhovat celých 5 minut. Bylinné čaje také vyžadují vařící vodu a měly by být luhovány po dobu 5 minut. U zeleného čaje, se doporučuje teplota vody 82 - 85 ° C. s luhováním 3 minut.

5. U sypaných čajů nalijte čaj přes sítko do šálků.

Poznámka: Jedná se o obecné pokyny. Pokud vaše čajové balení obsahuje pokyny k vaření, doporučujeme Vám použít tyto informace. Je pravděpodobnější, že konkrétní instrukce jsou pro Váš šálek čaje ideální.

 

 

Voda

Oblíbené rčení v čajovém světě říká, že voda je matkou čaje. Než začnete, berte na vědomí, že chlor a další chemikálie v běžné kohoutkové vodě bude nepříznivě ovlivňovat chuť čajů. Při ochutnávání čaje vždy používejte filtrovanou vodu a pokud máte to štěstí, že žijete v blízkosti pramene, využijte toho – pramenitá voda je ideální.

Louhovací teplota

Různé čaje vyžadují různé teploty, aby mohly plně uvolnit své aroma. Obecně platí, že čím je čaj tmavší, tím je potřeba teplejší vody. Voda vře při 100 °C, taková teplota však poškodí chutě bílých a zelených čajů. Jejich jemnější chuť se nejlépe zvýrazní mezi 70–88 °C. Většina černých čajů chutná nejlépe, když se vaří na pouhých 96 °C. Můžete si koupit elektrické vodní konvice a dávkovací stroje, které ohřívají vodu na přesnou teplotu. Tyto stroje ale nejsou nutně potřeba, stačí jen vložit okamžitý čtecí teploměr do vody v konvici a změřit teplotu vody před nalitím přes listy. Doporučujeme přibližný rozsah teploty, než přesné měření. Stejně jako při louhování (viz níže) se může přesná teplota měnit s každou dávkou čaje. Zkuste experimentovat a uvidíte, co pro Vás funguje nejlépe.

Čas louhování

Čaje se louhuje při různých časových intervalech, čím tmavší je čaj, tím delší je čas extrakce. Naše časy louhování jsou nabízeny jen orientačně, protože každý čaj je jiný. Například Lung Ching – na obalu je doporučený údaj tři minuty, zatímco pro vám stačí jen dvě minuty Pozorování těla a zbarvení, Vám pomůže posoudit, zda jste si připravili čaj správně.

 

Kam dále?

Košík  

ks za (prázdný)